torstai 2. helmikuuta 2017

KIINALAISEEN MAAILMANVALTAAN

Kirjoitettuani lokakuussa 2010 Kiinasta, olin lähes kohtelias. Ensimmäisessä Kiinaa käsitelleessäni kirjoituksessani vuodelta 2002 olin jopa kriittisempi. Nyt voin sanoa "väyrysmäisesti" ajatuslinjojeni suuntautuneen oikein. Vielä lähes15 vuotta sitten ei puhuttu Kiinan pyrkimyksistä muun maailman suhteen mitään, paitsi muuten kuin veturina. Globaalin talouden veturina, joka todellakin kulki vakaasti kuin juna.
Kirjoitukseeni lokakuulta 2010 linkki:


Leikkauksesta toipuessani olen lukenut Martin Jacques'in kirjan, "When China rules the World". Kirjan tiimoilta tuli sopivasti, keskiviikkona 1.2., ilmeisesti yletyyppisesti uusintana, Yle ykkösellä aiheesta ulos ohjelma, jossa yllättävän moninäkökulmaisesti Kiinan roolia juuri nyt valtiona ja kansakuntana muiden voimakeskittymien suhteen pohdittiin. Löytyy Yle Areenasta, ajankohtaisohjelmat: Ulkolinja, kiinalainen maailmanvalloitus.

Martin Jacques ei niinkään näe Kiinaa uhkana. Paitsi dollarille. Tosin hän jossain määrin avaa Kiinaa sitä voimakkaasti dominoivien filosofisten uskontojen kautta. Taolaisuus ja erityisesti kungfutselaisuus ovat leimallisia kiinalaisessa yhteiskunnassa. Se uskalletaan nykyisin tunnustaa kiinalaisen poliittisen eliitinkin puolelta. Eripuolille Kiinaa syntyykin islamilaisiin koraanikouluihin verrattavia, ja jopa fundamentalistisia piirteitä omaavia kouluja, ensivaiheessa keskustelupiirejä. Niissä tutkitaan kirjoituksia lähinnä ajalta ennen Qin-dynastian ( lyhyt mutta menestyksekäs kausi ) aikakautta. Tutkiva lukeminen ja oppineiden tulkkaukset eivät ole lainkaan vain muisteloita, tai historian tutkimusta, vaan käytännön polkujen ja päämäärien löytämistä nyky-Kiinalle palaamalla Kiinan suuruuden aikoihin, Hang- ja Tang-dynastioiden aikoihin. Mutta miksi?

Viime vuosina poliittinen, kansainvälinen rohkeus on palannut kiinalaiseen ulkopolitiikkaan. Selittelemättä pidetään kiinni Kiinan eduista Etelä-Kiinanmerellä, kysytään suoraan ja varoittamatta haluaako USA sotaa Kiinan kanssa, tai että Eurooppa on rappeutumassa pois. Yhdysvalloilta kysellään avoimesti mikä on se mandaatti, joka mahdollistaa väkivaltaiset hallitusten kaatamiset siellä sun täällä. Kiinan rohkeus on palannut kansallisen itsetunnon voimistuttua, ei puolivanhingossa, vaan pitkäjänteisen, suunnitelmallisen työn tuloksena. Kiina ollut historian aamussa maailmanvalta ja sellaiseksi taas haluaa. Siksi loistava menneisyys on tunnettava. Kansallisen itsetunnon viimeinen fundamentti.

Lisäksi kuri ja järjestys on taattava kommunistipuolueen otteen herpaantuessa. Autoritarisuutta on tarjottava uudessa, vanhassa paketissa. Kiinan hallittu johtaminen on ilman voimakasta normia mahdotonta. 

Kansallinen itsetunto ei ole niin monen muuttujan lopputulos kuin yksilön itsetunto. Kiinalle riittää mahdollisimman pitkälle viety taloudellinen riippumattomuus, sillä suunnitelman päässä nähdään nykyisen globaalitalouden arvottoman, vakuudettoman, digitaalisen numeropaperilappujärjestelmän romahdus.
Kotimaan infrastruktuuri onkin jo hyvässä asteessa ja merten takaisten neosiirtomaiden, lähinnä Afrikan päiväntasaajan vyöhykkeellä ja Etelä-Amerikassa, verkottaminen ja liitäminen logistisesti emämaahan, sekä tuotantovalmiuden rakentaminen ovat hyvässä vauhdissa. Mm. sojantuotanto alkaa olla lähes kokonaan ulkoistettu Afrikkaan. Kaivostuotanto on yhä enemmän Etelä-Amerikan omistusten varassa.

Sotateollisuudessa ja avaruusteknologiassa Kiina on jo suurvalta. Vielä tämän vuosikymmenen alussa Kiinan bkt:n kasvu oli 11 - 12 prosentin luokkaa ja mahdollisti vaurauden kasvun luoden pohjan muille kansallisen itsetunnon kulmakiville. Nyt on vuorossa kiinalaisen identiteetin rakentaminen kulttuurin, uskonnon ja kansanperinteen oppimisen ja ymmärtämisen kautta. Tämä muutos, jonka hallitseva kommunistipuolue on hyvin hiljaisesti aivan viime aikoina hyväksynyt ja tukenutkin, on jäänyt monelta täysin huomaamatta.

Kiina on rikas köyhä valtio, mutta kertoo olevansa köyhä rikastuva valtio. Lohikäärmeen jatkuvasti lyödessä päätään dollariin, lähinnä siksi, ettei juan ole kelvannut Yhdysvalloille kansainväliseen valuuttakoriin, on otettu käyttöön suunnitelma B. Dollari varantovaluuttana tuhotaan.

Ensiksi Kiinan aloitteesta luotiin kehittyvien maiden ns. BRICS-organisaatio ( Brasilia,  Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka ). Kiina sanoo samaistuvansa ja kokevansa kohtalonomaisuutta tähän 85 prosenttiin maailman väestöstä. 

Toisessa vaiheessa, jo viime vuosikymmenen loppupuolella, Kiina aloitti valtiojohtoiset yritysostot globaalimarkkinoilla. Ne ovat jatkuneet tähän päivään asti ja tulevat mitä ilmeisimmin jatkumaan. Kiinalaisille on siirtynyt mm. ruotsalainen Volvo ja strategisista omistuksista Kiinan valtion omistamalle Cosco-monialayritykselle Pireuksen satama Kreikassa. Erittäin aktiivisia ja jopa agressiivisia kiinalaiset ovat juuri nyt erityisesti robotiikaan liittyvien yritysten ostoissa. Lähes kaikki kelpaa. Clean-tecin osalta kiinalaiset ovat aktiivisia, Suomessakin. Se on ymmärrettävää, sillä olihan mm. juuri kuukausi sitten lähes Euroopan kokoinen alue Pohjois-Kiinassa useita viikkoja sankan savusumun alla. Mutta samalla on tiedostettava lähihistorian opetus; kiinalaiset ovat huonoja tekemään taloudellista yhteistyötä mikäli kyseessä on Kiinan kansalliseksi eduksi määritelty lopputulema. He mieluummin ostavat.

Olen seurannut Kiinan kehitystä aktiivisesti, taustatöitä tehden, sekä kulttuuriin, historiaan ja uskontoihin tutustuen lähes 17 vuotta. Kolme asiaa on noussut yli muiden: Kiinan talous ja sen syy-seuraussuhteet maailmantalouteen, sekä kunfutselaisuuden erittäin voimakas vaikutus siihen, miten Kiinassa ylipäätään reagoidaan maailman muutostilaan ja mitä muusta maailmasta tänään lausutaan. Vääjäämättä kolmanneksi nousee suuren suunnitelman hahmottuminen selväksi kuvaksi. Sellainen on olemassa.

Puolentoista vuosikymmenen aikaikkunassa voi nähdä Kiinan toteuttavan suunnitelmaa. Vaikka kiinalaiseen perinteeseen kuuluu odottaa omenan putoamista tarvittaessa satavuotisen takatalven ajan, hymyillen, Kiinan sisäpoliittinen tilanne nopean velkaantumisen vuoksi, bkt:een kasvun kutistumisen vuoksi, sekä Trumpin tultua Yhdysvaltojen presidentiksi, on ajamassa Kiinan suunnitelmansa nopeampaan toteutukseen. Oma vaikutuksensa uudelle aikataulutukselle on eittämättä myös muun maailman "heräämisellä" kiinalaisten aikeiden suhteen. Varautumisen aika on muualla maailmassa alkamassa. Kiinalaisille onkin tyypillistä kyvykkyys dynaamiseen projektinhallintaan. Suunnitelmaa kyetään muuttamaan olosuhdepaineessa joustavasti liikkeessä. Niin tässäkin.


Kiina on alkanut, yllättävää kyllä, viimeisten viiden vuoden aikana velkaantumaan nopeasti lähinnä kotimaisen kasvun vuoksi. Samanaikaisesti se on kerännyt huomaamatta maailman suurimman kultavarannon. Lisäksi Kiina jo nyt tietää, ettei Yhdysvallat milloinkaan kaatuvan talousjärjestelmän puitteissa pysty maksamaan giganttista velkaansa Kiinalle. Jenkit syökööt bittipaperinsa nälkäänsä sitten joskus. Tämä muuten sanotaan nykyisin suoraan Kiinasta, lähinnä tutkimusyliopistojen toimesta. 

Toisessa vaiheessa Kiina sitten perustikin Maailmanpankille kilpailijan. AIIB. ( Asian Infrastructure and Investment Bank ). Monet Euroopan maat ovat liittyneet organisaatioon samoin kuin  Kanada ja nyt Iso-Britania brexit-tuskissaan, saaden Yhdysvaltain isonvihan päälleen. Kiinalaisten mukaan kukaan heitä ei jäseniksi pyytänyt. Samaan dollarinkaadon toteuttamisvaiheeseen menee Kiinan valuutan elokuussa 2015 toteuttama toinen devalvaatio 3,5 prosentilla. Devalvaation tosiasiallinen ja suunniteltu merkitys oli toimia yhtenä elementtinä dollarivetoisen maailmantalouden romuttamisessa ja sitä seuraavan globaalin taloussekasorron hyväksikäyttö, valmistautumalla siihen hyvin ja sitä kautta uuden Kiinan nouseminen uudeksi johtavaksi maailmanvallaksi Yhdysvaltain jälkeen. Näin myös hyvin pian tulee tapahtumaan. Happy days are not here anymore!

Qin-dynastian aikaisia kirjoituksiaan tutkiessaan kiinalaiset ymmärtävät muiden kuin kiinalaisten olevan ali-ihimisiä. Niin oli silloin. Ääneen lausumattomana tänäänkin. Tämä onkin ainoa asia mitä vielä uudelleen rakennetusta itsetunnosta huolimatta ei maailmalle levitellä. Suunnitelma voisi paljastua muillekin kuin vallattomille, resuperseisille tutkijoille. Ali-ihmisille ei mitään tarvitse kostaa. Koston kungfutselaisuus kieltää. Kuolemaakin vakavampia asioita on.

7 kommenttia:

  1. Nyt meni taas yöunet. Olen hyvin kevyesti seurannut tilannetta lähinnä Afrikan osalta ja hämmästellyt asiaa. Tämä on se keltainen vaara josta ennen puhuttiin. Tosin silloin tarkoitettiin ilmeisesti jotain muuta.

    II maailmansodan aikaan Japanilaiset pitivät kiinalaisia ja korealaisia ali-ihmisinä ja näköjään päinvastoin. Silloinhan se sanottiin ääneen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoitukseni tarkoituksen ei ollut pelotella. Enemmänkin rivien välistä voi lukea kehoituksen henkilökohtaiseen varautumiseen. Ainakin nykyisen kv. talousjärjestyksen romahdukseen suojautumisen osalta.

      Kiinalainen = ihminen. Mitä se tarkoittaa tulevaisuudessa, se jää nähtäväksi. Käsite kuitenkin tulee antamaan legitimiteettiä niin puheille kuin teoillekin.

      Poista
  2. Kiitos hauskasta yyveestä!
    Julistankin tässä ennustuskisan, aivan D. Trumpin nuolentakisojen tapaan siitä, kuka suomalaisista pellehermanni-poliitikoista varauksetta nuolee kiinalaisten perät. Se päivä ei ole kaukana. #henkiinjäämisvaisto

    VastaaPoista
  3. Vähäkalorista kiinalaista:
    http://karjalastakajahtaa.blogspot.fi/2015/01/kiinalaista.html?m=1

    VastaaPoista
  4. "Kiinalainen" kirja-arvio:
    http://karjalastakajahtaa.blogspot.fi/2014/10/qiu-xiaolongin-kuolemanjarvi.html?m=1

    VastaaPoista
  5. Joo, matuvaatio voi nopeastikin siirtyä eri layerille. Etenkin jos silmä silmästä aletaan luomien suoruutta tutkimaan. Hyvä huomio AS!

    VastaaPoista
  6. Sain selvityksen sähköpostitse siitä, miksi Kiina velkaantuu. Kirjoittajan analyysin mukaan siksi, että tietoisesti vaakakupit pyritään tasaamaan. Velat kuitenkin kuittaantuvat dollarin tuholla ja toisaalta juaniin perustuvan rahajärjestelmän avulla. Tässä siis tiukka yhteenveto. Kiitos postista!

    VastaaPoista